måndag 21 maj 2012

Skippa det röda köttet idag


Idag är det återigen en meatless monday. Därför tycker jag att det passar bra att skriva om Livsmedelsverkets nya undersökning. I höst kommer vi förmodligen både få nya nordiska näringsrekommendationer  och nya riktlinjer för rött kött och charkprodukter:

Rött kött och charkprodukter  kan innebära hälsorisk
Forskning visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, och kanske även bukspottkörtelcancer. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och vilt.

I samband med att många idag äter enligt LCHF (Low Carb High Fat) och andra trenddieter kan svenskarnas kött- och charkkonsumtion ha ökat betydligt de senaste åren.  Livsmedelsverket har nyligen utfört en ny undersökning av svenskarnas matvanor. Resultatet kommer att visa hur stor konsumtionen är av kött och chark är. Tillsammans med de nya nordiska näringsrekommendationerna som beräknas vara färdiga i höst kommer Livsmedelsverket att bedöma om det finns anledning att införa ett råd om minskad mängd kött och chark.


Så ikväll tänkte jag testa det här vegetariska receptet, från Underbara Claras blogg. Därifrån är även receptbilden lånad. Kanske inte det smalaste receptet - om man tillsätter fet creme fraiche - annars verkar det ju både gott och nyttigt (sojabönor innehåller, förutom protein och fibrer ett östrogenliknande ämne som kallas fytoöstrogener som kan motverka cancer)

3 kommentarer:

Anna sa...

Bra initiatv (Meatless monday) sen kan jag som vegetarian tycka att det är märkligt att äta köttersättningsprodukter (soja) jag vill bort från köttsmaken och det som påminner om kött. Väljer då mycket hellre vanliga sojabönor, kokta och sen frästa i olivolja och vitlök.

Anonym sa...

Återigen, LCHF innebär mer FETT inte nödvändigtvis mer kött.

Per B sa...

Kan man verkligen grunda ett helt lands näringsrekommendationer på observationsstudier? Har det inte konstaterats tidigare att köttätare SOM GRUPP i regel lever ett mer ohälsosamt liv, dvs käkar massa pommefritt,dricker läsk/alkohol, röker å sitter stilla? Vore det inte säkrare att isolera kött som variabel och se om den orsakar dessa hälsorisker? Varför gör man inte detta?