onsdag 27 juni 2012

LCHF ökar risk för hjärtsjukdom

Idag rapporterar DN om en ny svensk-amerikansk studie som visar att LCHF-kost ökar risk för hjärtsjukdom och stroke. Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till DN.

Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44000 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Studien publiceras i dag i medicintidskriften British Medical Journal.

Proteiner från kött ökar stroke- och cancerrisk
Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Vid en uppföljning femton år senare hade 1270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10000 kvinnor och år. En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket, då rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.

Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, ser en röd tråd i de senaste årens koststudier:

Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel, säger hon till DN.

Kommentar överflödig den här gången tycker jag  ;)


PS. Bilderna är lånade från DN och Netdoktor.

8 kommentarer:

Tommy sa...

Kommentar: 0.05% ökning 4-5/100000 är knappast statistiskt signifikant

Spock sa...

Du bör nog läsa denna kommentar Stina. http://www.kostdoktorn.se/dagens-ateruppvarmda-lchf-larm/

Anonym sa...

Nej LCHF ökar inte risken, däremot mer protein. Det heter High Fat, inte High Protein. Det vore bra om en kunde lära sig det om en vill framstå som seriös i sin kritik av LCHF. Du äter nämligen inte mer protein med LCHF.

Så fall den kritiken.

Per sa...

DN har nu ändrat rubriken på artikeln eftersom de också insåg att det faktiskt inte handlade om LCHF-kost, utan om högprotein-kost, vilket alltså inte är samma sak.

Thomas sa...

Haha, tänk att LCHF-arna så krampaktigt försöker vända resultatet genom det gamla "det går att trolla med statistik"-argumentet och/eller "fett är inte protein"-argumentet. Apropå det sistnämnda, HUR MÅNGA LCHF-are äter fett från växtriket??? Jag tror att jag kan räkna dem på ena handens fingrar. Det är ju så GIVET att deras fettkällor främst består av bacon, smör, grädde (= från animalier, från köttriket).

Gräddkanna-Johanna ;-) sa...

LCHF följer livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller proteinmängd.

(dock är nog riskerna med ngt större proteinintag än så tämligen överdrivna.)

Snälla rara Stina, radera inte kommentarer som faktiskt försöker att lära dig något.

Det är bara bra att du kritiserar lchf - av klok kritik kan vi alla lära oss något. Men kritisera då vad lchf innebär, inte vad du TROR att det innebär.

Lite off topic - mitt spenatintag (se Stinas blogginlägg här nedan) har ökat markant sedan jag började med lchf. För att inte tala om intaget av grönsaker i allmänhet.

Tar man bort margarin och mjöl och socker finns det plats i magen för många nyttigheter.

Elisabeth Haglund sa...

Håller med Thomas även om jag tycker att hans ton är lite för raljant. Men det här är ju en seriös studie, British Medical Journal hade ju knappast tagit in en studie med bristfällig statistik. Och när det gäller fett/protein-argumentet: visst hade det varit bra om fler människor (inte bara LCHF-förespråkare) åt fett i form av rapsolja, andra oljor, nötter och avokado. Men inte så troligt i praktiken.Får den här nyheten fler att välja bort animaliskt fett = bra. Punkt.

Rickard Söderberg sa...

Håller med - kommentarer överflödiga ;-)