tisdag 31 juli 2012

Libanesisk sallad med fetaost och rödbetor


Den här lunchen köpte jag färdig på Beirut café, T-centralen. Men har googlat och satt ihop flera källor (inte helt lätt att hitta) från DN, Allt Om Mat och Tasteline, om hur du kan göra din egen. Tricket för rätt smak heter Sumak och är en libaneisisk krydda som görs på små torkade syrliga, fruktiga bär som du hittar i mataffärer med orientaliska produkter och i saluhallar. 

Fetaostsallad med rödbetor och linser
4 portioner
1-2 paket fetaost
1-2 dl kokat ris eller cous cous blandat med 1-2 dl färdigkokta linser (snabbvariant: Tetra Pak eller konserv men skölj noggrant i durkslag för att slippa konservspadsmaken) 
2-4 pitabröd
4 kokta, grovtärnade rödbetor
3 tomater
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1/ 2 romansalladshuvud
3 dl persilja, grovhackad
1 dl färsk mynta, grovhackad
6 st salladslökar, finstrimlade

Dressing
3 msk olivolja
2 msk saft från pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 tsk sumak

Gör så här:
Börja med ris/cous cous, koka upp. Under tiden hackar du grönsaker, blandar dressing. Blandar grönsakerna (ej rödbetorna som färgar av sig) och blanda i linserna i riset/cous cousen. Lägg upp risblandning, grönsaker och rödbetor, toppa med fetaosten. Ringla över dressing.

Pitabröden äts värmda till och om du orkar finns här ett snabbt och gott recept på hummus, som perfekt pitabröds-dip. 

Inga kommentarer: