tisdag 25 september 2012

Raw food


Nu har jag blivit ombedd av två personer (lillasyster och en kompis) att blogga om raw food. Något jag även kommer att göra för ett månadsmagasin inom kort men här kommer lite förhandsinfo:

Så här förklaras raw food på Wikipedia:

"Raw foodism (or rawism) is the practice of consuming uncooked, unprocessed, and often organic foods as a large percentage of the diet.

Depending on the type of lifestyle and results desired, raw food diets may include a selection of raw fruits, vegetables, nuts, seeds (including sprouted whole grains such as gaba rice), eggs, fish (such as sashimi), meat (such as carpaccio), and non-pasteurized/non-homogenized dairy products (such as raw milk, raw milk cheese, and raw milk yogurt)."

Och den förklaringen tycker jag stämmer bra. Raw food är alltså mat av rena råvaror, ekologiska och KRAV-märkta livsmedel som är naturligt odlade/framställda utan användning av kemiska bekämpningsmedel eller tillsatser. Ofta frukt, grönsaker, nötter, fön och bär men även kött och mjölk kan vara raw food. Den gemensamma nämnaren är att det här är mat som också äts i rå form, utan att kokas, stekas eller på annat sätt tillagas först.

Om det är nyttigt? Nja, inte enbart.

Frukt, grönsaker, nötter och frön är bra mat som innehåller mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer (lösliga och olösliga + prebiotika)- mat som de flesta av oss behöver äta mer av. Som kan skydda mot sjukdomar och motverka övervikt.

Men råa grönsaker kan vara svårt för magen att smälta, råa morötter innehåller till exempel resistent stärkelse som bara passerar mag/tarmkanalen om de inte tillagas. Vi behöver koka/steka/woka fiberrika grönsaker som broccoli, blomkål, morötter för att kroppen ska kunna utnyttja vitaminerna. Speciellt de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K, här avslöjar dess benämning att lite fett gör dem tillgängliga (även kokning/sjudning ger liknande effekt).

Och varning för opastöriserad mjölk och rått kött! Kan vara direkt hälsovådligt och innehålla farliga bakterier.

Dessutom gäller det som vanligt att se till helheten och balans och inte helt tappa bort det sunda förnuftet och BARA äta raw food. Att gå helt upp i raw food så att det blir en alltför ensidig diet.

Jag tror därför på raw food-INSPIRATION, att testa ett raw food-recept, få in lite mer fibrer i form av frukt och grönsaker och gärna lite mer nötter och fröer också. Men att behålla andra goda matvanor, som tillagat kött (bra sushi och liknande är ju såklart helt okej) och pastöriserad mjölk. Det behöver inte vara allt eller inget.

När det gäller raw food-recept tycker jag att Renée Voltaire är väldigt bra. Bilden i inlägget är lånad från den här raw food-bloggen, som också innehåller recept.

2 kommentarer:

Eva sa...

Vad bra att du skrev om Raw Food. Jag gillar även Renee Voltaire, även om alla hennes produkter tar över lite.

Anna sa...

Intressant, raw food har ju blivit en lika stor trend (om inte större) som LCHF. Allt som blir så fanatiskt hälso/matmedvetet känns jobbigt tycker jag. Men i lagom dos som du förespråkar - bra!