måndag 8 oktober 2012

Lax med honungs- och vinägerglasyr


Idag tänkte jag laga till det här goda receptet från Tasteline: honungs-och vinägerglaserad lax med örtspaghetti. Men sparris är ju inte alls i säsong nu så den färska variant som vi köpte för några dagar sedan hade blivit för gammal. Fick ersättas av frysta broccolibuketter (som blev rätt ok ändå med kort koktid, miniklick äkta smör och örtsalt) och så valde jag cous cous istället för spaghetti för det har blivit för mycket pasta nu ett tag (bulgur skulle också funka). Och då fick örterna samsas med laxen istället. Men originalreceptet rekommenderas i alla fall varmt! :)

Hälsoeffekter: protein och omega 3 från laxen, fibrer, folsyra  och antioxidanter från sparrisen (eller broccolin) och en massa antioxidanter i de färska kryddorna. Lågt GI genom vinägern som sänker pH-värdet i magsäcken ( = långsammare blodsockerstegring) och så kan honung möjligtvis ge antiinflammatoriska effekter (+ antioxidanter. Igen.)

Inga kommentarer: