fredag 29 juni 2012

Sommarsallad med fetaost, jordgubbar och vattenmelon


Här kommer en favorit i repris, recept på en svalkande sommarsallad där färsk frukt utgör basen. Det här är en sallad som återställer salt-och vätskebalansen i värmen (som ju kommer nu, eller hur?!) och ger en massa antioxidanter, protein och kalcium.

Salt, sött, syrligt, lite hett och jättegott.

Sommarsallad med fetaost, jordgubbar, vattenmelon
4 portioner

1/2 vattenmelon
1 liter jordgubbar
1 påse pinjenötter eller pumpafrön
1-2 paket fetaost

Dressing:
1/2 pressad lime
Rivet limeskal
1/2 dl raps-eller olivolja
1/2 hackad röd chili
Salt och peppar

Gör så här: rosta fröna i torr stekpanna. Skiva frukten och dela fetaosten i mindre bitar. Blanda ihop. Hacka chilin, tvätta och riv limen och blanda ihop dressingen. Ringla över salladen och strö över de rostade fröna. Klart!

Och sorry för blek bild tagen med gammal mobilkamera, du får tänka dig in i lite mer sprakande röd färg från jordgubbar och vattenmelon.

torsdag 28 juni 2012

"Storbråket"

Ja, vad ska man säga. Har inte LCHF-debatten hållits på sandlådenivå ganska länge nu?

Hälsotips inför semestern



Nu är det semester för miljontals svenskar. Många reser utomlands, en del stannar hemma och besöker någon av landets vackra skärgårdar istället. Oavsett var du befinner dig kan du behöva vara beredd att hantera oförutsedda sommarplågor.

På uppdrag av Netdoktor har jag skrivit en artikel där skärgårdsdoktorn, Hans Östergren på Djurö vårdcentral ger sina bästa semestertips.

I korta drag:
  • Se till att ha ett bra rese- och husapotek.
  • Tar du regelbundet medicin – se till att ha med tillräckligt under den tid du är borta.
  • Undvik alkohol samt använd flytväst och sunt förnuft ute på sjön.
  • Sola smart – skugga och kläder är bästa skydd.
Hela artikeln läser du här.

onsdag 27 juni 2012

LCHF ökar risk för hjärtsjukdom





Idag rapporterar DN om en ny svensk-amerikansk studie som visar att LCHF-kost ökar risk för hjärtsjukdom och stroke. Studien är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till DN.

Han har tillsammans med sina kolleger undersökt matvanor och livsstil hos nästan 44000 svenska kvinnor åren 1991–92, det vill säga några år innan lågkolhydratdieterna blev populära i Sverige. Studien publiceras i dag i medicintidskriften British Medical Journal.

Proteiner från kött ökar stroke- och cancerrisk
Forskarna har intresserat sig för hur mycket kolhydrater och protein kvinnorna åt. Vid en uppföljning femton år senare hade 1270 fall av hjärtsjukdom och stroke inträffat bland kvinnorna. Studien visar att kvinnornas risk att insjukna i hjärtsjukdom och stroke ökade i takt med att de höll nere på kolhydrater och åt mer protein. Det ledde till 4–5 fler fall av hjärtsjukdom och stroke bland 10000 kvinnor och år. En förklaring till att kvinnorna fick hjärt-kärlsjukdomar kan enligt forskarna vara att de åt mycket proteiner från kött i stället för från växtriket, då rött kött kan öka risken för både stroke och cancer.

Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet, ser en röd tråd i de senaste årens koststudier:

Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett framför allt från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter. Det är rekommenderat att dra ned på de ”snabba” kolhydraterna från till exempel vitt bröd, söta drycker och andra söta produkter, och äta tillräckligt med fiberrika livsmedel, säger hon till DN.

Kommentar överflödig den här gången tycker jag  ;)


PS. Bilderna är lånade från DN och Netdoktor.

tisdag 26 juni 2012

Stark av spenat


En ny studie från Karolinska Institutet visar att nitrat, som förekommer naturligt i till exempel spenat, har en kraftigt positiv effekt på muskelstyrka. (DN och SR Ekot skriver om studien här och här.)

Forskare i studien har identifierat två relevanta proteiner som ökar i musklerna efter intag av nitrat (nitrit är ett ämne som finns naturligt i till exempel spenat, mangold, nässlor, ruccola och rödbetor). I studien fick möss nitrat via sitt dricksvatten, något som fick dem att uppvisa en kraftigt ökad muskelstyrka – och detta redan vid doser som går att få i sig genom vanlig kost.

I studien delades mössen in i två grupper: hälften fick nitrat i sitt dricksvatten under sju dagar och resten ingick i en kontrollgrupp. Nitrat är ett ämne som finns naturligt i framför allt spenat och rödbetor, men även i många andra gröna bladgrönsaker, som sallad och mangold. Den mängd nitrat mössen fick motsvarar ungefär vad en människa skulle få i sig genom att äta 200 till 300 gram färsk spenat eller tre till fyra rödbetor om dagen.

Efter en vecka undersökte forskarna olika muskler på mössens ben och fötter. Det visade sig då att de möss som fått nitrat genomgående hade dramatiskt starkare muskler. De största effekterna såg  på underbenets framsida och muskler i foten.

Forskarna gick vidare i sina undersökningar och upptäckte då att de möss som fått nitrat hade en större förekomst av två olika proteiner inuti sina muskler, något som antas förklara den ökade muskelstyrkan.Dessa proteiner kallas CASQ1 and DHPR och de har att göra med homeostasen av kalcium, ett grundämne som har stor betydelse för muskelcellernas kontraktion.

– Ur ett nutritionsperspektiv är vår studie intressant, eftersom den mängd nitrat som fick betydelse för muskelstyrkan hos möss var relativt låg. Överfört på människa går det att få i sig motsvarande volym genom tillämpa en grön kosthållning – nitrat förekommer naturligt i flera gröna bladväxter, och rikligt i till exempel rödbetsjuice. Det finns dock inga kosttillskott med nitrat i dag, säger Andrés Hernández (bilden), forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi i pressmeddelandet från Karolinska Institutet.




Tips på en god spenatsoppa med ägghalvor (där ingefära hettar upp smaken) hittar du här.


onsdag 20 juni 2012

Midsommarmat


Nu är det midsommar om bara ett par dagar. Som dietist tycker jag att du lugnt kan njuta av midsommarmaten, självklart beror det på vad du väljer att äta. Men genrell midsommarmat med sill, potatis och jordgubbar är både gott och nyttigt. Sillen ger dig omega 3 -fettsyror och protein, av potatis får du mycket C-vitamin och järn (färskpotatis borde ju vara extra vitaminrik tycker jag). Järn och C-vitamin finns det också en hel del av i jordgubbar som också är en bra källa till folsyra - extra bra för dig som planerar att bli gravid. 

För dig som kämpar med vikten är det alltid smart att tänka tallriksmodellen vid högtider och att vara försiktig med att ta om av maten (en "omtagning" är okej men kanske inte tre, fyra...).Den enda midsommarmat du bör se upp med är överdosering av feta sillinläggningar, majonäsröror och eventuella jätteportioner av gräddtårta med jordgubbar. Och så gäller det ju att ta det lite lugnt med snapsen och ölen. 
Samtidigt tycker jag att det är helt okej att unna sig lite extra gott ibland, det är ju ändå bara midsommar en gång om året. Du kan ju alltid hålla igen lite dagarna före och efter alternativt gå ett par långpromenader under midsommarhelgen. 

Midsommarrecept
Bra recepttips på midsommarmat hittar du här, i Allt om Mat-temat:  Midsommar i sista minuten .

Till exempel en gubbröra utan majonäs och den här jordgubbstårtan med mandel- och chokladbotten som jag tänkte testa:

Glad midsommar önskar jag er! :) 

tisdag 19 juni 2012

Lavendel - hälsokryddan som gör dig lugn






I nr 7 av Damernas värld finns ett reportage om lavendel. Här får man lära sig att lavendel kan lindra allt från stela leder och migrän till mag-tarmproblem. Lavendel har även antiseptiska egenskaper och kan descinficera små sår och myggbett.

I maten kan lavendel fungera som alternativ till rosmarin och smaksätta viltkött, lamm och kyckling. Passar även bra som efterrättskrydda tillsammans med honung, citron och choklad.

Dock liten varning för överdos och parfymsmak, krydda i liten mängd och smaka av så att inte lavendelsmaken tar över.

Själv föredrar jag lavendel i badet. Älskar ett varmt bad med lavendelolja. Den aromatiska effekten, gärna i kombination med stearinljus gör mig helt lugn. Perfekt om man har varit uppe i varv hela dagen, vill koppla av och få en god natts sömn.

måndag 18 juni 2012

Lev längre genom Livsmedelsverkets kostråd

En ny studie från Lunds universitet visar att de som följer Livsmedelverkets kostråd lever längre. 17 000 svenska män och kvinnors kostvanor har undersökts över lång tid. Störst effekt noterades bland männen, där risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan halverades.

Bakom resultaten som nyligen presenterades i tidskriften Public Health Nutrition, står Isabel Drake och Elisabet Wirfält, forskare vid Lunds universitet.

Att äta en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter har länge ansetts nyttigt, inte minst bland vetenskaplig expertis. I takt med det stigande intresset kring våra matvanor har många kostrekommendationer ifrågasatt, även kostråden från Livsmedelsverket. Drake och Wirfält visar nu att det finns ett tydligt samband mellan kostråden från Livsmedelsverket och en lägre risk att dö hos medelålders män och kvinnor. En av de viktigaste slutsatserna är att det inte är fel på kostråden, utan problemet är istället bristande förmåga att följa dem:

-   Förvånansvärt få, mindre än tre procent av deltagarna i studien, följde kostråden fullt ut. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som t.ex. vitt bröd, säger Isabel Drake i pressutskicket från Lunds universitet.

Dessutom visade studien att kvinnor lever längre än män, förmodligen för att de äter bättre. Hos kvinnorna konstaterades 14 procent lägre dödlighet totalt sett. För just hjärt-kärlsjukdom och cancer gick det däremot inte att belägga ett samband med kvinnornas kostintag.

-      Kvinnor äter generellt sett nyttigare än män, t.ex. mer frukt och grönt och därför kan det vara svårare att upptäcka hälsoeffekter bland kvinnor. Det finna också biologiska olikheter mellan könen som eventuellt kan förklara skillnaden, säger Elisabet Wirfält.

Snabba fakta om studien:
I genomsnitt följdes personernas kostvanor under 14 år. De män som var bäst på att följa kostråden hade 21 procent lägre dödlighet. Tittar man specifikt på hjärt-kärlsjukdom var dödligheten hela 41 procent lägre och inom cancerrelaterade sjukdomar var motsvarande siffra 18 procent.

Studien i sin helhet, i Public Health Nutrition, hittar du HÄR

Min kommentar
Intressant och välkommet med en heltäckande långtidsstudie från Livsmedelsverket. Nu har vi dietister och andra "traditionellt skolade" ytterligare ett hållbart argument i LCHF-debatten (som vi ju hoppas snart är över). Passar bra i tid nu när även  nya näringsrekommendationer (NNR) är på gång.


onsdag 13 juni 2012

Kvällspromenader

Jag älskar kvällspromenader. Perfekt kombination av motion och nedvarvning. I alla fall den här årstiden. Känns som om jag och hunden kan gå hur långt som helst, se solen sjunka i havet, lyssna på fågelkvitter och andas in doft av kaprifol och syren.

tisdag 12 juni 2012

Tre snabba sommarsallader

Enkla, goda och nyttiga. Perfekt i lunchlådan (blir ca 4 portioner).

Tonfiskvarianten kompletteras alltså med tonfisk i burk, 1-2 st och kycklingsalladen med 3-4 kycklingfiléer, gärna grillade eller stekta i vanlig stekpanna med grillkrydda. Till den grekiska funkar även vanlig fårost, gillar du inte feta och får - byt till mozzarella eller kanske svensk tärnad prästost eller Västerbotten. Vid ostbyte blir det godare om du byter oliverna till soltorkade tomater.

Dressing till kan varieras, till tonfisksalladen brukar jag blanda olja, vinäger (gärna vitvinsvinäger) och lite dijonsenap, salt och peppar). Liknande till grekiska varianten men inte dijon och byt till röd balsamicovinäger. Till kycklingsalladen är det gott med en dressing på turkisk yoghurt som du hyvlar limeskal över, pressar i ena limehalvan samt saltar och pepprar.

Tåg med hund

Idag spenderar jag dagen tur-retur till Nässjö. Där möter jag upp min mamma och återlämnar en efterlängtad hund. Perfekt tillfälle att plugga körkortsteori. Tyvärr... Är ju inte så svårt, inget att analysera direkt men bara så ofantligt tråkigt. Bara titeln "Du och jag i trafiken"... För att inte tala om omslagslayouten (som min dotter dock har piffat upp).

måndag 11 juni 2012

Dagens boktips

"Ät allt" av Gisela van der Ster Wallin och Anna-Carin E Lindskog

Den här boken har några år på nacken men innehållet är ändå ständigt aktuellt. Huvudbudskapet är - hellre nästan rätt än exakt fel - gå inte in i mikrodetalj på livsmedel utan tänk i ett större perspektiv. Så kan du äta vanlig, god mat som passar dig. Inga konstigheter.

fredag 8 juni 2012

Viktiga nätverk

I veckan var jag på möte med kärntruppen och ambassadörer (där jag ingår) för 2,6 miljonerklubben. (Bilden är lånad från det länkade blogginlägget.) 2,6 är systerklubb till 1,6 miljonerklubben - för kvinnors hälsa , med Alexandra Charles i ledningen.

Just 2,6 skapades med syfte att vända sig till en yngre målgrupp, kvinnor i åldern 25- 45 år. Och efter veckans möte med alla coola, inspirerande och kreativa kvinnor kan ni vara säkra på att få se mer av 2,6 i höst. Den här klubben kommer att ta plats!

Jag tycker att det är viktigt att framhålla nätverk för just kvinnor. Även om det på ett sätt är sorgligt att det ska behövas mer formella organisationer - att män fixar sin gemenskap på andra, informella sätt. Det gör ju vi kvinnor också men för att kunna påverka och visa vår makt är det än så länge viktigt att organisera sig. Samla kraften. Jag är även med i ett annat nätverk, Handelskammarens Unga Affärskvinnor - även det en samling starka, coola och roliga tjejer. Kvinnliga nätverk behövs och är viktiga.

onsdag 6 juni 2012

Träning, ämnesomsättning och diabetes


Bild: Aktiv Kvinna

Igår fick jag ett intressant nyhetstips från Lunds universitet om träning vid diabetes. Ett nytt forskningsprojekt har dragit igång för att undersöka hur kvinnor med ärftlig risk för typ 2 diabetes svarar på olika sorters träning.

Typ 2 diabetes har starka ärftliga inslag, finns sjukdomen i familjen är risken tre gånger högre att insjukna än om den inte gör det och idag finns det ungefär en halv miljon diabetiker i Sverige.

- Vi vet att en bra livsstil, inklusive fysisk aktivitet, är en av de viktigaste faktorerna för att förhindra ett insjuknande när man har en ärftlig belastning. Men vi vet inte vilken typ av träning som är mest effektiv för den här gruppen. Det är det vi ska försöka ta reda på, säger Ola Hansson, en av ledarna för forskningsprojektet.

90 friska kvinnor i åldrarna 25 till 40 år ska rekryteras, hälften av dem med diabetes i familjen, hälften utan. De ska delas in i tre grupper. En kontrollgrupp, en som under tolv veckor (3 gånger/vecka) ska träna intensivt i 20 minuter och en grupp som tränar lågintensivt i ungefär en timme.

Före och efter träningspassen tar forskarna prover. Bland dem muskelbiopsier och mäter också den metabola flexibiliteten, det vill säga flexibel ämnesomsättning. En person med stor flexibilitet bränner fett vid fasta och även kolhydrater efter en måltid. Personer med låg flexibilitet har sämre förmåga att skifta ämnesomsättning.
Målet med projektet är att ta reda på om en familjehistoria för typ 2 diabetes innebär minskad metabol flexibilitet, om olika typ av träning har olika effekter på ämnesomsättingen och om molekylära skillnader kan förklara skillnaderna.

- Forskningen kommer på sikt att ge oss mer kunskap om hur alla de kvinnor som har risk att insjukna i typ 2 diabetes ska träna för att minska risken, hur intensiv träningen ska vara, hur ofta de ska träna och hur länge, säger Ola Hansson.

Min kommentar
Jag kommer att följa det här forskningsprojektet framförallt för att få reda på hur olika träningsformer kan ge olika effekt på ämnesomsättningen. Självklart ger det ju skillnad just i stunden som motionspasset utförs (där tex lågintensiv träning förbrukar mer fett – jämfört med styrketräning som i stunden förbrukar mer kolhydrater) men i ett längre förlopp har man ju i tidigare studier sett att tex styrketräning höjer ämnesomsättningen (och fettförbränningen) i 24 timmar. Ska bli intressant att se om något nytt kommer fram i det sammanhanget.

tisdag 5 juni 2012

HCHF

Idag skriver DN att försäljningen av livsmedel med farliga (mättade) fettter ökar SAMTIDIGT som sockerkonsumtionen är fortsatt hög. Kan vi då dra slutsatsen att LCHF-trenden har bidragit till ett HCHF-samhälle (High Carb High Fat) med ökad fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes som ett brev på posten? Ni vet vad jag skulle svara på den frågan...

måndag 4 juni 2012

Klassiker

Bild: Fjällräven
Som tröst för att Londonresan inte blev av köpte jag en jacka som jag länge gått och trånat efter. En klassisk Fjällräven Greenland Jacket. Min pappa har en grön i originalversionen från 1966 som nu bärs av min sambo - så här 40 år senare - snacka om bra kvalitet. Och tydligen går det bra att lämna in både nya jackan och gammeloriginalet till Naturkompaniet för vaxning när det behövs. (Och ja, nu har alltså både jag och sambon likadan jacka men olika färg i alla fall... lite jobbigt det där när man växer ihop för mycket...)

I vilket fall en perfekt jacka i alla väder, bra till hundpromenader i skogen - och vanlig vardag i stan. Apropå hundar så passar vi nu även mina föräldrars hund en vecka. Många promenader blir det.


Farlig konservmat?

När jag letade nyheter till Netdoktors nyhetsbrev idag var det svårt att undgå den här skrämselrubriken:

Höga halter bisfenol A i konserverad mat 
Konserverad mat ökar halterna av det hormonliknande ämnet bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet i en granskning där de lät fyra reportrar under två dagar mestadels äta konserverad mat, som till exempel ravioli, tonfisk, majs, öl och vita bönor i tomatsås.

Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten. Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin.

Svenska Dagbladets reportrar tog hjälp av forskare vid Lunds universitet för att utforma experimentet. Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, hyllar experimentet.

– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.

Flera tidigare studier har visat att bisfenol A kan störa fortplantning och kan ge ökad risk för cancer. Det finns även en koppling mellan höga nivåer av bisfenol A och ökad risk för fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Min kommentar
Intressant i sammanhanget, apropå skrämselrubrik, är att halterna av bisfenol A som i det här fallet uppmättes till "rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin" fortfarande ligger under dagens gränsvärden för bisfenol A.

Denna nivå diskuteras dock just nu intensivt i forskarvärlden, enligt Bo Jönsson. Detta sedan flera studier på gnagare (obs: möss är inte människor...) visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.

– Om bisfenol A är farligt i låga halter, så visar experimentet att det framför allt är konserver man ska undvika, säger Bo Jönsson till Svenska Dagbladet.

Ok, men jag funderar också på vilka konserver det här egentligen gäller. Majs- och andra grönsakskonserver kan jag förstå, det har ju ofta en vit, plastig insida. Men ölburkar? Är väl bara aluminium?

Och så får vi ju inte glömma att det mycket väl kan vara fråga om rök utan eld här. För att dra en parallell, någon som minns akrylamid-larmet?

Jag tycker att den här bilden, lånad av en Facebook-vän (och Berglin i DN), säger allt:

Det enda vi verkligen borde akta oss för är larmrapporterna.

Serien i sin helhet hittar du här