tisdagen den 31:e juli 2012

Nyhetstorka

Libanesisk sallad med fetaost och rödbetor


Den här lunchen köpte jag färdig på Beirut café, T-centralen. Men har googlat och satt ihop flera källor (inte helt lätt att hitta) från DN, Allt Om Mat och Tasteline, om hur du kan göra din egen. Tricket för rätt smak heter Sumak och är en libaneisisk krydda som görs på små torkade syrliga, fruktiga bär som du hittar i mataffärer med orientaliska produkter och i saluhallar. 

Fetaostsallad med rödbetor och linser
4 portioner
1-2 paket fetaost
1-2 dl kokat ris eller cous cous blandat med 1-2 dl färdigkokta linser (snabbvariant: Tetra Pak eller konserv men skölj noggrant i durkslag för att slippa konservspadsmaken) 
2-4 pitabröd
4 kokta, grovtärnade rödbetor
3 tomater
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1/ 2 romansalladshuvud
3 dl persilja, grovhackad
1 dl färsk mynta, grovhackad
6 st salladslökar, finstrimlade

Dressing
3 msk olivolja
2 msk saft från pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 tsk sumak

Gör så här:
Börja med ris/cous cous, koka upp. Under tiden hackar du grönsaker, blandar dressing. Blandar grönsakerna (ej rödbetorna som färgar av sig) och blanda i linserna i riset/cous cousen. Lägg upp risblandning, grönsaker och rödbetor, toppa med fetaosten. Ringla över dressing.

Pitabröden äts värmda till och om du orkar finns här ett snabbt och gott recept på hummus, som perfekt pitabröds-dip. 

torsdagen den 26:e juli 2012

Mat viktigare än träning vid övervikt.

Idag skriver DN om en ny vetenskaplig studie som visar att matvanor är mycket viktigare än träning som förklaring till varför jordens befolkning blir allt fetare. Detta enligt forskare som har studerat en tanzanisk stam som levt på samma sätt i tiotusentals år.Hadza-stammen i Tanzania lever fortfarande i ett jägar- och samlarsamhälle, de använder inga moderna verktyg eller vapen för att klara vardagen och är därmed mycket fysiskt aktiva. I studien mättes energiförbrukningen hos 30 av Hadza-stammens män och kvinnor mellan 18 och 75 år, för att testa teorin om att dagsbehovet av kalorier har minskat drastiskt sedan industrialiseringen, och att detta är en större riskfaktor än västvärldens förändrade matvanor.

Efter att ha korrigerat för personernas längd och vikt drog forskarna slutsatsen att försökspersonernas ämnesomsättning inte skiljer sig mot västerlänningars utan att andelen kalorier som en människa behöver är konstant. Dagligt energibehov kan därmed vara gemensamt för alla människor och i högre grad styras av evolution och gener istället för att spegla olika livsstilar och energiförbrukning.

– Det här visar enligt mig att den stora anledningen till att västerlänningar blir feta är för att vi äter för mycket, inte för att vi tränar för lite, säger doktor Herman Pontzer vid institutet för antropologi vid Hunter College i New York, till BBC.

Studien publiceras nyligen i den vetenskapliga tidskriften PloS ONE.

Min kommentar
Intressant och lite av ett "dra alla över en kam"- resultat. Visst är individuella livstilsfaktorer också viktiga men de spelar kanske inte en så stor roll som man tidigare har trott. Samtidigt, är du elitidrottare bränner du självklart mer energi än en normal motionär. Och motion är bra ur många andra synvinklar, som att tex förbättra hjärt- kärlstatus och motverka stress.

Kanske kan det även vara så att när vi tränar så tillåter vi oss också att äta mer, vi tänker att kroppen behöver mer energi fast vi kanske bara har ökat energiförbrukningen marginellt. Så funkar i alla fall jag, tycker att jag blir hungrigare om jag i perioder styrke- eller konditionstränar mycket. Men vill du ha en viktminskningseffekt av träningen gäller det att inte öka energiintaget alltför mycket.

Om vi alla har en liknande ämnesomsättningstakt och att den är svår att påverka förutom med den energi vi förbrukar = maten vi äter, blir ju den maten så mycket viktigare. Det vill säga, om vi behöver minska vår energiförbukning/äta mindre för att gå ner i vikt är det viktigt att den mat vi äter är näringstät och innehåller alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som vi behöver. Stamfolk i Afrika äter nog (om jag ska generalisera) liknade stenåldersmat baserat på rent kött, mycket grönsaker, nötter och frön. Inte så mycket tomma kalorier, mättat fett och processad mat med andra ord. Samtidigt är det svårt att efterlikna för oss i västvärlden. För att exempelvis få i sig dagsbehovet av kalcium genom stenåldersmat behöver du äta mängder av broccoli, grönkål, nötter eller annan kalciumrik mat, här ser du ett konkret exempel på vilka stora mängder det rör sig om. Svårt.

tisdagen den 24:e juli 2012

Idag är lax farligt

Nu skriver Svenska Dagbladet om en studie som visar att omega-3 från odlad lax kan öka risken för fetma och typ 2-diabetes. Orsaken är de miljögifter som finns i laxen.

Enligt SvD kommer nästan all lax vi konsumerar från norska laxodlingar, en import som på tio år har tredubblats. För många är det hälsoegenskaperna från fettsyran omega-3 i laxen som lockar och Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk två till tre gånger i veckan.

Men ny forskning visar att det inte är säkert att omega-3 bara är av godo. Jérôme Ruzzin, post doktor vid biologiska institutionen vid universitetet i Bergen, har forskat kring fisk och miljögifter, han menar att konsumtion av vanlig, odlad lax ökar risken för diabetes typ 2 eftersom laxen innehåller miljögifter

Jérôme Ruzzin och hans kollegor utförde en studie där råttor som matades med omega-3-olja från odlad lax, gick upp i vikt och visade tecken på att utveckla fetma och diabetes typ 2. När råttorna däremot matades med laxolja som hade renats från miljögifter fann man inte det här sambandet. Laxoljan utan miljögifter fungerade tvärtom skyddade mot viktuppgång och diabetes.

Miljögifterna, som kommer från fiskfödan, lagras i fettvävnaden och är därför också vanligare i fet fisk som lax. Miljögifter som inte kan brytas ned biologiskt lever kvar länge och kan finnas i fet fisk som lax – trots att gifterna numera är förbjudna.

–Det här visar att miljögifternas nackdelar kan överväga fiskoljans positiva effekter, säger Jérôme Ruzzin till SvD.

Men enligt Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet,överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa. Han menar att fet fisk är bra för både minnesfunktionen och hjärta och kärl, på lång sikt:

–Vi vet att fet fisk samlar på sig och lagrar miljögifter, men totalt sett överväger de positiva effekterna av att äta lax de negativa.

Min kommentar
Från att ha ansetts vara en slags mirakelkur som "botar" allt från hjärt-kärlsjukdom och diabetes till depressioner och ADHD hos barn är omega-3 i odlad lax plötsligt farligt. Idag. Och enligt just den den här studien. För inte så länge sedan var det mjölk som var livsfarligt och kunde leda till prostatacancer. Faran med att peka ut just enskilda livsmedel som hälosvådliga är att man missar helhetssynen. Det är svårt, om inte omöjligt, att peka ut just EN faktorer och ett livsmedel som hälsovådligt. Det handlar ju givetvis om hur ofta man äter en viss sak, i hur stor mängd och vad man äter i övrigt. Tillsammans med maten samspelar en rad andra livsstilsfaktorer som motion, sömn och stress. Det är helheten och hur vi har satt ihop den som avgör hur vi mår. 

Så var alltså inte rädd för lax, fortsätt ät det. Men som med alla annan mat, glöm inte det sunda förnuftet. Tänk lagom mängd och balans.    

Här kan du förresten läsa mer om Omega- 3, i en artikel som jag skrev för några år sedan för Netdoktor. Redan då var jag skeptisk mot rådande "mirakelkursbenämning". 

söndagen den 22:e juli 2012

Solmogna blåbär, hallon och smultron

Idag åt jag en klimatsmart frukost med extremt lokala råvaror/bär från skogssnåret bakom huset (filen var visserligen inte ens ekologisk). Något som är positivt med den här regniga sommaren är extra stor blåbärsskörd. Och hallon och lyxiga små smultron.

Proppfullt med antioxidanter och lösliga fibrer. Och framförallt solmogen, söt smak. Jag lägger bären i frukostfilen och i muffins som jag och dottern ska baka nu. Testar Leilas recept och ploppar i våra egenplockade blåbär och hallon.

tisdagen den 17:e juli 2012

D-vitaminfusk

Jo visst har vi haft en regnig sommar men det här med solarier... Att de överhuvudtaget finns kvar. Hur snyggt är det med solariebränna liksom? För att inte tala om hur cancer (och rynk-) framkallande det är. Och glöm det där med D-vitamin (och "D-vitaminrör"?). För att huden ska kunna bilda D-vitamin behövs UVB-strålar. Solarier ger nästan bara UVA ( enligt tex den här artikeln)

Så hej då solarierna, 80-talet ringde och ville ha er tillbaka.

måndagen den 16:e juli 2012

Matspaning från Österlen

På restaurang Ingelstorp som är ett omgjort masonitklätt garage åt jag supergod lammfrikassé (precis lagom avvägd dillsmak, så att inte lammet tog över). Till efterrätt blev det jordgubbar, rabarber och vit chokladmousse som smälte i munnen. Restaurang Ingelstorp använder bara egna/lokala råvaror.

Sedan var vi på gourmetmarknad i Ystad med mat från hela världen. Jag testade en god korv- och surkålsgryta från Polen och köpte en burk äkta engelsk marmelad med apelsin och ingefära.

fredagen den 13:e juli 2012

Min artikel i Amelia

Om maghälsa och goda bakterier. Och ett recept som ni nog känner igen härifrån. Så spring och köp Amelia nr 16, till rabatterat sommarpris dessutom.

söndagen den 8:e juli 2012

Semesterpaus

Nu tar den här bloggen en liten semesterpaus. Funkar mobilbloggning kanske jag mat- och hälsospanar lite från Ystad/Österlen.

Trevlig sommar!

onsdagen den 4:e juli 2012

Vinnare

i surare-än-citron-tävlingen. Nej, Aqua d'or det här var inte så gott...

Kaffe och mättat fett kan försvåra graviditet

Idag skriver DN om en ny dansk studie som visar att kaffe kan minska möjligheten att bli gravid. Chanserna minskar redan vid tre koppar per dag (som för övrigt är den gräns som Livsmedelsverket rekommenderar gravida, max tre koppar kaffe per dag) Den danska studien presenterades igår på den pågående europeiska fertilitetskonferensen i Istanbul.

Kvinnor som dricker fem koppar varje dag har hälften så stor chans att bli gravida jämfört med dem som avstår. Det betyder att för mycket kaffe påverkar chansen lika mycket som rökning, och det förvånade oss, säger Ulrik Schiøler Kesmodel, läkare vid fertilitetskliniken vid Århus universitetssjukhus i Danmark till DN.

Mättat fett minskar fertilitet
Under fertilitetskonferensen presenterades också en studie om valet av fett i kosten kan påverka en kvinnas chans att få barn med hjälp av provrörsbefruktning.

Det tycks som om mycket mättat fett, till exempel från mejeriprodukter, ger något sämre äggproduktion, sämre embryokvalitet och färre barn. Studien antyder att enkelomättade fetter i till exempel olivolja och avokado är att föredra, säger Jorge Chavarro, professor vid Harvard school of public health till DN.


Min kommentar
Som småbarnsmamma är jag helt beroende av kaffe (och planerar inte just nu att bli gravid) men tycker det är lite läskigt när det framkommer resultat som det här, som visar hur mycket kroppen verkligen påverkas. Sedan vet vi ju inte om det är koffeinet i sig eller andra ämnen i kaffet som ger de här effekterna. (Detta togs upp i studien, DN skrev kort även om det.) Kaffe skulle väl nästan klassas som en drog om det lanserades idag. Åtminstone som ett kosttillskott.

Väldigt intressant att även fettkvalitet i maten påverkar fertilitet. Det känns ju spontant ganska självklart – du blir vad du äter etc. Och så dras ju oundvikligen en ny parallell till riskerna med LCHF (och ja, jag VET nu att ett fåtal äter LCHF helt baserat på vegetabiliska fettkällor- men majoriteten av alla LCHF: are gör det ju inte…)

måndagen den 2:e juli 2012

Så håller du vikten i sommar


Nu är det semester för många och som dietist vet jag att de som kämpar med viktminskning tycker att just sommaren är svår. De unnar sig lite extra gott och så hamnar vågen ofta på ett par kilo plus istället för minus i augusti september. Men det finns ett par enkla knep som får dig att hålla vikten i sommar.

1. Först och främst, jag tycker att det är okej att unna sig lite extra gott på sommaren, att ge sig själv semester även från vikthetsen. Men för att inte gå helt bananas kan du tänka rimlig gräns och balans. Vad tycker du är absolut godast? Är det den där glassen på badbryggan eller glaset rosévin i kvällsolen? Välj ett alternativ och håll fast vid det. 

(Själv har jag upptäckt att jag nog egentligen inte gillar glass så mycket. Det hör liksom bara sommaren till att man tar en glass ibland men här ersätter jag mycket med jordgubbar eller melon. Så tips till alla kiosker - ta in mer frukt!)

2. Rör på dig mer. Balansera energi in med energi ut. Sommaren är en perfekt tid att simma, cykla, springa eller gå långa promenader i kvällsolen (det är ju ljust fram till klockan 22). För att det verkligen ska bli av är det smart att planera, packa ner träningskor och träningskläder i resväskan och bestäm i förväg vilka dagar du ska träna/röra på dig lite extra mycket och håll fast vid det.

Mina planer på att bli en spänstig joggare gick ju sådär, men här har vi en tjej som har lyckats bättre, min kompis Jenny har startat en blogg om hur hon ändrar  mat- och konditionsvanor för att bli piggare, sundare och kanske lite starkare. Här, i senaste inlägget, skriver hon om dagens ämne, hur hon tacklar semesterfällor.

Sweet sweat


Igår när jag styrketränade kom jag att tänka på tiden då jag bodde i San Diego. Kalifornien är ju inte alls representativt för den övriga amerikanska fetmaboomen, tvärtom råder värsta permanenta hälsotrenden här med vältränade (inte sällan plastikopererade) joggare på stranden och färskpressade juicer med vetegrässhots i vartenda gatuhörn.

När jag bodde där, 2001 gick det en reklam på TV/TV-shop för världens kanske mest bisarra och onödiga produkt. Sweat sweet- svett på burk. En kräm som gör att man blir svettig. I TV-reklamen såg man hur bodybuilders smörjde in sig så att det blev snyggt svettiga på utvalda ställen och pratade om att det var viktigt att passa in på gymmet- även om man bara var där för att vara lite social och gå runt och snacka. Social och snyggt svettig liksom. Vad det är för ämnen som orsakar denna konstgjorda svett och hur hälsosamma (eller cancerframkallande) de är vill vi nog inte veta...