torsdag 31 januari 2013

Myten om plastkulor i margarin

Jag såg den här gamla godingen i mitt Facebookflöde, reklamfilm för Smör från 1977:

Play-knappen funkar inte men klicka här eller ovan.

Det fick mig att tänka på att många nog fortfarande tror på myten om plastkulor i margarin.

Så här svarar Livsmedelsverket om det:

Finns det plastkulor i margarin?
Att det skulle finnas plastkulor i margarinet är en seglivad myt. I Livsmedelsverkets tidning Vår Föda från 1972 kan man läsa att verket det året hade fått många förfrågningar om detta. Hur uppgiften om plastkulor i margarinet kunnat få så stor spridning spekulerade man i redan då och den teori som presenterades var att det bredbara margarinet förväxlades med en tandkrämssort som lanserades ungefär samtidigt och som innehöll plastkulor för rengöringseffektens skull. Men i margariner finns inga plastkulor. Plast får över huvud taget inte förekomma i mat.

Mer D-vitamin i margarin 
Annars är en fördel med att välja margarin före smör att du då får i dig mer D-vitamin. Vid en sökning i Livsmedelsverkets kostdatabas upptäckte jag nu att Bregott mellan (60 procentig fetthalt) som vi använder hemma innehåller 7,5 mikrogram D-vitamin. Vi skulle göra en knapp vinst om vi bytte till  Milda (60 procentig fetthalt) som innehåller 10 mikrogram D-vitamin medan vanligt Smör (80 procentig fetthalt endast innehåller 0,56 mikrogram D-vitamin.

Har ni tänkt på det alla LCHF:are aka Smörlovers?

(Unilever, välkomna att sponsra denna blogg. *Skojar* .)

2 kommentarer:

LCHF-lover sa...

Smör innehåller i alla fall naturlig halt D-vitamin, ej tillsatt/berikat. Det kan kroppen lättare ta upp.

Anonym sa...

Margarin kanske inte innehåller plastkulor, men har du nån aning om hur margarin tillverkas? Det finns rester av betydligt värre saker än plastkulor i margarinet. Eller vad sägs om kvicksilver, metanol och hexan?
Läs här, och forska vidare om du inte tror vad du läser: http://matochmakt.wordpress.com/2013/02/10/smor-och-margarin/