onsdag 24 april 2013

Älskade kött?


Nu har UR, SVT gjort en väldigt bra och tänkvärd dokumentär om vår ohållbara köttkonsumtion.

Här utförs en granskning av köttindustrin och dess konsekvenser för miljön och vår hälsa. Idag står köttindustrin för en större andel av växthusgasutsläpp än världens transporter. Köttätare är ofta överviktiga och löper ökad risk för hjärtsjukdomar, cancer samt resistens mot antibiotika, enligt dokumentären som även undersöker alternativ till storskaliga jordbruk.

Dessutom, ytterligare en stor anledning till att LCHF inte kommer hålla i längden. Inte heller för jordens resurser. Så, se och lär. Och försök få in lite fler vegetariska dagar i veckan:

Älskade kött >

2 kommentarer:

Gräddkanna-Johanna sa...

Jag tycker du förenklar. Problemet med köttmängden är inte den som förtärs utan det som kastas i soporna, många ggr pga dålig matkunskap och på grund av dålig kunskap om hur man lagar mat av hela djuret.

Där har lchf-rörelsen legat framme och promoverat den sk "from nose to tail" - synsättet. Det är bara att önska att fler tar efter.

Vad gäller den köttmängd som produceras som inte kastas utan konsumeras är nog risken lika stor för underkonsumtion som överkonsumtion. Veganism är ur hälso- och miljösynpunkt helt förkastligt. Även många vegetarianer skulle må bättre av att öka mängden animaliskt fett och protein.

Och som en fotnot: egentligen vet ju du som håller dig uppdaterad, dietist som du är, att lchf-are inte äter mer kött än en vanlig tallriksmodellsförespråkare - som du.

Så om lchf-are äter för mkt kött gör nog du själv detsamma.... ;-)

Vänliga hälsningar

Stina Nordqvist sa...

Ok, Gräddkanne-Johanna, då undrar jag hur utbrett "from nose to tail"-synsättet verkligen är bland alla LCHF:are, jag har då inte sett då många LCHF-recepttips på kotunga och grisknorr eller grisfötter i alla fall...

Att kasta mat är givetvis resursslöseri och görs för mycket oavsett vad som läggs på tallriken, det håller jag med om.

Jag håller också med om att jag själv äter för mycket kött trots att jag är medveten och försöker dra ner och håller mig till "meatless monday", minst en vegetarisk dag i veckan. Men det borde bli fler.

Däremot dina rader om veganism och vegetarianism: "Veganism är ur hälso- och miljösynpunkt helt förkastligt. Även många vegetarianer skulle må bättre av att öka mängden animaliskt fett och protein." Stämmer ju inte och hur skulle du i så fall motivera det?